Hoe het is ontstaan

Hoe het is ontstaan.

Wat maakt het, dat ik osteopathie ben gaan studeren? Daar ligt wel enige geschiedenis aan vooraf. Frustratie in het vak als Oefentherapeut Cesar en Fysiotherapeut, waarbij ik tegen de zgn. “terugkerende klachten” bij cliënten aanliep, met als belangrijkste vraag: “Waarom?”

Waarom komen klachten terug, wat ligt achter of onder het voor-de-hand-liggende symptoom? Nu claimt de osteopathie dat het `de aard en oorzaken van de klachten onderzoekt en behandeld en niet zozeer de gevolgen.` Prachtige woorden, maar wat houdt het nu in?

Voor mij is osteopathie eerst en vooral observeren, waarnemen. En daar begint in wezen mijn verhaal. Hoe het is ontstaan.

Ik ben geboren en getogen in een dorpje in Friesland, grotendeels buiten om het huis, in de natuur, de weilanden en langs het water. Mijn vader en Pake (=opa) namen me mee op sleeptouw op jonge leeftijd om te vissen, eieren te zoeken en te stropen. Wandelingen in het bos en de natuur gingen niet over de gebaande paden, maar juist door het struikgewas en van de paden af.

En daar ligt de basis van één van de belangrijkste kwaliteiten als osteopaat, de waarneming. Leren de omgeving waar te nemen, wat er beweegt, hoe het klinkt, welke afdruk laat iets achter en hoe stroomt het water. Vissen deden wij niet overal. Je observeerde de stroming, luisterde en bekeek waterdieren en uiteindelijk “voelde” je waar je moest zijn. (En je ving vis, vond eieren en wild)

Waarnemen, observeren, patronen herkennen. Daar begint het mee, zo ontstaat het.

En m.b.t. waarnemen zei dr. A.T. Still, grondlegger van de osteopathie, iets belangrijks. Hij claimde: `Health has no pattern`. Oftewel in een vloeiend, beweeglijk, dynamisch, interactief systeem (lichaam) in een toestand van gezondheid of homeostasie vind je geen spanningspatroon terug.

Dus zoek het spanningspatroon wat achter het symptoom (de klacht) zit en behandel dat vervolgens. Daar waar het symptoom zich uit in het systeem zit vaak niet de oorzaak.

Dit is mijn inleidend verhaal.

Homepage: www.stillness.nl

 

 

 

 

Comments are closed.